Almanya Çalışma Ziyareti
5-6-7-8 Mayıs 2024 tarihlerinde 12 kişilik heyet ile Almanya Münih bölgesine çalışma ziyaretinde bulunuldu. Bölgede ziyaret edilen Ticaret ve Sanayi Odası ile Münih ve Yukarı Bavyare Meslek Odası bölge hakkında detaylı bilgiler verdi.
Münih CCI - Ticaret ve Sanayi Odası
Almanya eyaletlerle yönetiliyor. Belli bir federal hükümet her sene bunlara yapması gereken belirli kurallar koyuyor. Almanya’daki ticaret odasının amaçları; ticaretin ve evrak işlerinin daha düzenli olmasını sağlıyorlar. Örneğin; bir firma yurt dışına ihracat yapıyor. O ihracat yapacağı evrağın aslı gerektiğinde ticaret odasına gidiyor ve onaylıyorlar. Ek olarak, Organize Sanayi Bölgesi’ndeki tesislerin işletme kuracak kişilere verilmesi ticaret odaları aracılığıyla oluyor.
Her şirketin çalışan sayısına bakılmaksızın bireysel olarak oy hakkı vardır. Yıllık cirosu 5.000 euro’ya kadar olan şirketlerden üyelik aidatı almıyorlar, 5.000 Euro’nun üzerindeki şirketlerden de ettiği kara göre bir aidat alınıyor.
En çok ihraç yaptıkları;
- Araba parçaları %16
- Data işleme yani yazılımsal %14
- Elektrik %12
- Makine %8
- Kimyasal %5
- Gaz%3
Almanya’da eğitim üç aşamadan oluşuyor. Öğrencilerin notunun iyi olması onun iyi olabileceğini göstermiyor. Öğretmenler, her öğrenci için gerekirse 2-3 saat zaman harcıyorlar ve öğrencinin aldığı notu çalışarak mı yoksa zeki olduğu için mi aldığının ayrımını yapmaya çalışıyorlar. Bu ayrım yapıldıktan sonra en zeki olanlar “Gymnasium” gidiyorlar. Gymnasium’a giden kişilerin %99’u üniversiteye devam ediyor. Bütün çocuklar 6 veya 7 yaşından itibaren ilkokula (Grundschule/Primarschule) gider. 4. sınıftan sonra ortaokul başlar. Çok farklı ortaokul türleri vardır. "Hauptschule" veya "Mittelschule" (5.-9.) adı verilen ortaöğretim okullar vardır. Buralardan ortaöğretim diploması (Hauptschulabschluss) veya mesleki ortaöğretim diploması (qualifizierender Hauptschulabschluss) alınır. Ortaokulda atölye veya teknik resim gibi uygulamaya dönük dersler de görülür. "Realschule" (5.-10. sınıf) adı verilen, daha yüksek düzeydeki ortaöğretim okullarından, "Realschulabschluss" adı verilen diploma alınır. "Hauptschule" veya "Realschule" türündeki ortaöğretim okulundan sonra meslek öğrenimine başlanabilir. Mesleki eğitim Almanya’da 3 sene sürmektedir.
Öğrenciler için aslında üniversite eğitimi almak daha cazip ama ticaret odası onları meslek eğitimi almaya yönlendiriyor. Almanya’da üniversiteye giriş için sınav yok; "Abitur" adı verilen lise bitirme sınavına giriliyor ve böylelikle üniversiteye devam ediliyor.
Almanya’da mesleki eğitim üç sene sürüyor, bundan sonra “Abitur” yapmasına gerek yok. Üniversiteye devam ederken hem mesleğini yapıp hem de eğitimine devam ediyor. Türkiye’de TOBB Üniversitesi’nin yaptığı gibi aslında. Türkiye’de mesleki eğitimde son zamanlarda da başladı. Okulun ilk senesinden itibaren belirli günlerde öğrencileri çalışmaya gönderiyorlar. Bu bize iş üzerinde öğrenmenin önemini anlatıyor. Alman sisteminde işi olana saygı var. Mühendis olabilirsin, tamirci olabilirsin, boyacı olabilirsin. Bu saygınlık oldukça insanlar hiçbir işi yapmaktan çekinmiyor.
%50 fazla kişi okuldan mezun olduktan sonra mesleki eğitimi tercih ediyor. Öğrencilerin 3 senelik nerede staj yapacak, nasıl bir program yapacak, kaç saat dersi olacak, izni ne zaman, tatili ne zaman hepsini ticaret odası denetliyor.
Öğrencilerin staj yaptıkları yer işletme içinde farklı oluyor. Onlara bir şef veriliyor ve orada eğitim görüyorlar, direk sektörün içine girmiyorlar. 6 ay orada staj yaptıktan sonra staj yaptıkları alanda çalışmaya başlıyorlar birinin gözetiminde.
Mesleki eğitimin daha çekici olması için sosyal medya üzerinden çeşitli paylaşımlarda bulunuyorlar. Tiktok üzerinden kısa videolar paylaşıyorlar. İş fuarlarına katılım sağlıyorlar. Ailelere mesleki eğitimle ilgili bilgilendirme etkinlikleri düzenliyorlar. “Mesleki eğitim aileleri mutlu ve gururlu yapar.” diye afiş paylaşımları var. İnstagram üzerinden komik videolar ile dikkat çekmeye çalışıyorlar.
Gmund Kağıt Fabrikası
Gmund Kağıt Fabrikası, Almanya'nın Bavyera bölgesindeki Gmund am Tegernsee'de bulunan, köklü bir kağıt üreticisidir. 1829 yılında Johann Nepomuk Haas tarafından kurulan bu fabrika, başta el yapımı ince kağıtlar üretmek amacıyla faaliyet göstermeye başlamıştır. Özellikle Ludwig Alois Kohler, renkli kağıt üretimi ve kağıda çeşitli dokusal özellikler kazandırma konularında yenilikçi çalışmalara imza atmıştır. Gmund Kağıt Fabrikası, sürdürülebilirlik konusunda önemli adımlar atmaktadır. Örneğin, fabrikanın enerji ihtiyacının %75'i yenilenebilir ve emisyonsuz kaynaklardan karşılanmaktadır. Ayrıca, Gmund kağıtları FSC sertifikalıdır, yani sürdürülebilir ormancılık uygulamalarına uygun olarak üretilmektedir. Ürün yelpazesi oldukça geniş olan Gmund Kağıt, çeşitli kağıt koleksiyonları ve kişiselleştirilmiş ürünler sunmaktadır. Son olarak, Gmund Kağıt Fabrikası, tasarım ve inovasyon konularında da öncüdür. Örneğin, Bauhaus'un 100. yılı için özel bir kağıt koleksiyonu geliştirmişlerdir.
Chamber of Trade and Crafts for Munich and Upper Bavaria - Münih ve Yukarı Bavyare Meslek Odası
Bu kurum, burada olan işverenlerle ilgili olan sözleşmeyi düzenliyorlar. Sözleşmenin içerisindeki maddeler takip ediliyor mu bunları kontrol ediyorlar ve Bavyera’nın üst tarafındaki ve Münih’teki stajyerler buraya kayıtlı oluyor. Müdendislikte dahil olmak üzere hangi işte çalışırsan çalış 6 ay deneme süreci var. O 6 ay içerisinde bir şey olursa işçiyi koşulsuz şartsız işten çıkarabiliyorlar. Fakat, 6 aydan sonra işten çıkarmak bir hayli zordur.
Bir öğrenci eğitim aldığı şirkette yüksek oranda işe başlıyor ve bu şirkete nasıl bir yarar sağlıyor?
1- Yaptığı yatırım uzun sürede şirkete çok daha fazla kazanç getiriyor.
2- İK gibi bir kurum kurulması gerekmiyor; çünkü hali hazırda işletme tarafından yetiştirilen bir personel var.
3- Bu tarz bir aksiyon alındığı zaman şirketler şirkete olan bağlılıklarını artırmış oluyorlar.
Hükümet tarafından bakıldığında, aslında mesleki eğitim öğrencilerin çok güncel bir eğitim almalarını sağlıyor. Mesela en son trend veya güncel makineleri alman lazım ki hem üretim hacmini düşür hem üretim hızını artır. Buradaki şirketler bunu yapmaya çalıştığı için öğrenciler en son yeni makineyi görüyor. Aynı zamanda hükümet ne eksik ne fazla yani talep arz dengesini görüyor ve buna göre aksiyon alabiliyor. Bir öğrenci sürekli mekatroniğe gidiyorsa birkaç sene sonra orada biriken yığılmayı hükümet görüyor ve bunu azaltıyor.
Meslek odası iş yeriyle stajyer arasında bir köprü oluşturuyor. Hükümetle iş yerleri arasında olan regülasyonların düzenlenmesi için gerekli olan görevleri hallediyorlar. Hükümetle, politikacılarla ve iş yerleriyle iletişime geçip öğrencileri mesleki eğitime yönlendirmeye çalışıyorlar. Böylelikle bir lobi oluşturuyorlar. Eğer firma odaya üyeyse oradaki danışmanlık hizmetlerinden ücretsiz yararlanabiliyor (iletişim danışmanlığı, ticaret danışmanlığı vb). 1999’dan beri eğitim kalitesini artırmak için mesleki eğitim merkezleri faaliyetlerini devam ettiriyor. Sadece yukarı Bavyera’da 6 tane eğitim merkezi var. Bölgenin ihtiyaçlarına göre verilen eğitimin içeriği değişiyor.